Co se před volbami děje uvnitř ODS? Nejen Benýšek je na kandidátce mimo hru

Z ověřených zdrojů se redakci Hanáckých novinek podařilo získat informaci z nitra olomoucké ODS, podle které nebude jeden z původních adeptů na pozici lídra a možného primátora, podnikatel Richard Benýšek, vůbec figurovat na volitelných místech kandidátky SPOLU. Druhé místo na kandidátce měl odmítnout sám, na páté ho spolustraníci nezvolili.

Podnikatel Richard Benýšek již loni na podzim avizoval v médiích ambici vést olomouckou kandidátku Občanské demokratické strany v podzimních komunálních volbách, nedávná volba stranického lídra ale vyzněla ve prospěch dosavadní náměstkyně primátora Markéty Záleské, která Benýška v hlasování porazila poměrem hlasů 43:17. Nyní je ale jasné, že místopředseda místního sdružení ODS Benýšek nakonec nebude figurovat na koaliční kandidátce Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP09) na vůbec žádném volitelném místě v popředí kandidátky.

Podle informací, které redakce získala zevnitř strany, měl Richard Benýšek odmítnout pozici stranické dvojky, na kterou byl navržen proti Janu Holpuchovi, následně byl navržen na pátou pozici proti Ivo Marešovi, hlasování ale prohrál 42:20. Pořadí kandidátů ODS na kandidátce SPOLU by tak mělo být Markéta Záleská jako lídr, a dále pak Jan Holpuch, Josef Kaštil, Martin Major, Ivo Mareš, Věra Zukalová, Pavel Hejtmánek, a Kosatík junior.

Na kandidátce má dále podle našeho zjištění kromě Benýška vcelku překvapivě chybět i právník Univerzity Palackého Zdeněk Černohouz.

Vlastimil Blaťák