ODS si zvolila jako lídra Záleskou, Benýška porazila poměrem hlasů 43:17

Olomoucká ODS již rozhodla o pozici lídra pro podzimní komunální volby. Čtvrteční sněm rozhodl o tom, že stranu povede do voleb Markéta Záleská, která porazila Richarda Benýška poměrem hlasů 43:17. O koalici, která se očekává na půdorysu Spolu, ještě rozhodnuto není.

„Včera jsem dostala důvĕru svých stranických kolegů vést naší olomouckou kandidátku do pŕíštích komunálních voleb jako lídrynĕ. Byl to velmi silný mandát, který je pro mĕ zavazující. Následnĕ budou probíhat jednání o další volební spolupráci a budeme volit kandidátku. Tĕším se na další postup se všemi svými kolegy ve prospĕch mĕsta,“ uvedla Záleská na svém facebooku.

Sázka na jistotu, říká politolog

Přestože mnozí označují volbu Záleské jako konzervativní volbu, politolog Pavel Šaradín vidí výsledkek čtvrtečního sněmu jinak. „ODS se v posledních letech celkově posunula do středu, a tam bych viděl i Markétu Záleskou. Čistý konzervatismus je v ODS menšinový, ani nevím, kdo jej v Olomouci vůbec reprezentuje,“ uvedl pro Hanácké novinky. Rozdíl hlasů 43:17 ve prospěch Záleské je podle něj velký. „Její volba je sázka na jistotu,“ dodává.

Občanské demokraty nyní čeká vyjednávání o předvolební koalici, která by se podle všech indicií měla vytvořit na půdorysu koalice Spolu, ve které strana uspěla ve sněmovních volbách v loňském roce. Vyjednávání o finální podobě společné kandidátky a koaličním lídrovi tak mají strany ještě před sebou.

Vlastimil Blaťák