Bránit svoji zem! V Olomouci vznikla hymna Aktivních záloh

Aktivní zálohy mají svou hymnu! Vznikla v Olomouci a na jejím počátku stál nápad Romana Štěpánka, rotmistra 1. tankové roty AZ 73. tankového praporu, spojit hudbou všechny příslušníky aktivní vojenské zálohy. Nahrávka vznikla spojenými silami Vojenské hudby Olomouc, Moravské filharmonie a Moravského divadla, autorem textu je Petr Šiška. „Jsem hrdý na Armádu České republiky a přeji si, aby stejnou hrdost měli ve svých srdcích všichni občané ČR,“ uvedl k projektu Roman Štěpánek.

Skladba je k poslechu zde.

„Chtěli jsme spojit hudbou všechny příslušníky aktivní vojenské zálohy a prostě všechny, kteří ví, jak důležitá je role armády v demokratické společnosti,“ uvedl ke vzniku skladby její iniciátor Roman Štěpánek.

V létě roku 2021 oslovil svého kamaráda, hudebníka a učitele Víťu Kružíka a pustili se do práce. Postupně lidí v týmu přibývalo. Textař Petr Šiška, ředitelé olomouckých institucí, jako jsou Český rozhlas, MFO, MDO. Důležitými členy týmu, a lidmi, u který bylo třeba najít pro projekt podporu, však byla armáda. „Obcházel jsem velitelství Vojenské hudby Olomouc, Krajské vojenské velitelství. Všude jsem se setkal s pozitivním a proaktivním přístupem. Plukovník Prýgl, velitel KVV Olomouc i major Foret, velitel VH Olomouc odpracovali mnoho a patří jim za to díky. Bez nich by hymna nevznikla,“ říká Štěpánek.

Kvůli epidemii bylo natáčení dvakrát odloženo. Při natáčení jsme se sešli v březnu 2022 za situace, kterou si nikdo z nás ani nedovedl představit. O to naléhavější se tato iniciativa stala. Věříme, že si tato píseň najde cestu k srdcím a duším nejen aktivních záložníků, ale všech vojáků a občanů České republiky. „Jsem hrdý na Armádu České republiky a přeji si, aby stejnou hrdost měli ve svých srdcích všichni občané ČR,“ dodává.

Bránit svoji zem!

Bránit svoji zem! From a traditional song „The Battle Hymn of the Republic“ by William Steffe, Petter J. Wilhousky, Justin P. Tokke (Carl Fischer, LLC). Arr. Vítězslav Kružík

Lyrics: Petr Šiška

Performed by: Vojenská posádková hudba Olomouc – https://vholomouc.army.cz/vojenska-hu… Moravská filharmonie Olomouc – https://www.mfo.cz/ Pěvecký sbor opery Moravského divadla Olomouc – http://www.moravskedivadlo.cz/ – choirmaster Lubomíra Hellová Conductor Martin Procházka

In association with: Český rozhlas Olomouc – https://olomouc.rozhlas.cz/ Lukáš Navara, fotograf – https://lukasnavara.cz/ RPSC ideas s.r.o. – https://rpsc.cz/ Studio Rožnov – http://www.studio-roznov.cz/

Produced by: Roman Štěpánek

Bránit svoji zem!

1. V dáli pod praporem tlukot srdce silně zní, ví že, v tmách tam v dáli za obzorem už se rozední, a pak všichni rázně bok po boku hrdě kráčí vpřed, jak jeden muž bránit svět! R: Glóry, glóry, aleluja…. jak jeden muž bránit svět!

2. Měkký jíl se pod nohama mění v pevnou pěst, sláva v přesvědčení, správnou víru a vojenskou čest, síla, pevná vůle, odvaha ty blízké jsou nám všem co jdeme bránit svoji zem! R: Glóry, glóry, aleluja…. co jdeme bránit zem! Instrumentální mezihra

Vokální intermezzo My se lvem na baretu a bez póz a velkých gest, vážně hrdě dáme vědět světu kolik nás tu jest, s hlavou vzhůru stále v pevném šiku každou noc i den, budem bránit svoji zem!

R: Glóry, glóry, aleluja…. budem bránit svoji zem!

R2: Sláva historie povolá nás zpět z nás i poslední je připraven tu hned v zájmu republiky postavit se všem hrdě bránit svoji zem! Bránit svoji zem!