TOP 10 nejvyšších staveb Olomouce: Která vede?

Kdyby se investorovi podařilo prosadit Šantovka Tower (kauze se budeme velmi brzy podrobně věnovat), nastala by změna na druhé pozici žebříčku. Současných TOP 10 výškových staveb v Olomouci tvoří z velké většiny církevní stavby a věže kostelů. Měnili byste?

10. Hotel Central Park Flora, 40 metrů

Dominanta olomouckých parků prochází v souřčasné době rekonstrukcí a snaží se vrátit si zašlou slávu.

9. Kostel sv. Mořice, 46 metrů

Od středověku vždy plnil roli hlavního městského chrámu. S kapacitou 4000 věřících je největší gotickou svatyní na Moravě. Od roku 1995 je Národní kulturní památkou České republiky.

8. Červený kostel, 55 metrů

Novogotický kostel severoněmecké cihlové gotiky byl letech 1959 – 2019 využíván jako sklad knih Vědecké knihovny v Olomouci a nebyl veřejnosti přístupný. Po opravě byl měl sloužit kulturním účelům.Za redakci litujeme pouze skáceného jehličnanu před kostelem.

7. Věžový obytný dům s vodojemem, 62 metrů

Dům navržený architektem Petrem Braunerem a postavený v roce 1973 je výjimečný svou nástavbovou konstrukcí, a sice vyrovnávacím vodojemem. V tomto případě není konstrukce domu typicky panelová, ale jde o železobetonový skelet a základy sahají do hloubky 20 metrů. Dovedete si bez něj Olomouc ještě představit?

6. Kostel sv. Cyrila a Metoděje Hejčín, 65 metrů

Deset druhů mramorů, dva druhy onyxů, pět druhů žul, dva druhy travertinů, dva druhy pískovců a acháty, umělecký skvost dokončený v roce 1932. Neoklasicizující moderna se neokouká, a dodnes obhospodařuje farnosti Hejčín a Řepčín.

5. Katedrála sv. Václava, 68 metrů (přední věže)

Domovská katedrála olomoucké arcidiecéze je v našem žebříčku hned dvakrát (ve druhém případě vyhraje). V sousedním domě bývalého olomouckého děkanství byl 4. srpna roku 1306 zavražděn český král Václav III. jako poslední z rodu Přemyslovců. Kde v Olomouci najdete více historie?

4. Budova RCO, 71 metrů

Administrativně-obchodní budova byla otevřena v roce 2003. Odborná i laická veřejnost se ke stavbě od počátku staví velmi rezervovaně, budovu ve svém pořadu Gebrian versus (díl Gebrian vs. Olomouc) v roce 2013 kritizoval architekt a novinář Adam Gebrian, podle něj je stavba návrat do komunistické éry a je architektonicky moc složitá.

3. Klášter Hradisko, 72 metrů

Bývalý premonstrátský klášter je dnes využíván jako vojenská nemocnice. Od roku 1995 je klášter Hradisko podle nařízení vlády zařazen mezi národní kulturní památky.

2. Olomoucká radnice, 75 metrů

Budova je nedávno po kompletní rekonstrukci při které se na radniční věz nevrátily zvony, kteréhožto faux pass si povšimli v Lonely Planet. A pokud předjímáme a dosud ještě ne, jistě si ho povšimnou.

1. Katedrála sv. Václava, 100,65 metrů (hlavní věž)

100,65 m vysoká hlavní věž je druhou nejvyšší kostelní věží v Česku. Ve věži visí zvon Václav, který je největším na Moravě a druhým největším v Česk, a alespoň prozatím ho nenapadlo nikoho sundat.