Obviněným v kauze Muzeum má být Miroslav Petřík. Ten ale už zase zmizel

Po zásahu detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v olomouckém Vlastivědném muzeu zůstalo víc otázek, než odpovědí. Policie sdělila jedno obvinění, a takto proplynula celá zpráva mediálním prostorem. Vzápětí odstoupil z funkce dosavadní ředitel této instituce Břetislav Holásek. Nyní je z kuloárních informací zřejmé, že jeho se obvinění netýká.

Obviněným v celé kauze má být dlouholetý náměstek primátora a jedna ze špiček místní ČSSD Miroslav Petřík, který v muzeu po svém záhadném zmizení před několika lety působil jako konzultant. Současně Petřík znovu zmizel, což se redakci Hanáckých novinek podařilo zjistit ze dvou na sobě nezávislých zdrojů.

Kauza Miroslav Petřík: Když zmizíš, tak budeš zmizelej…

Petřík poprvé zmizel, tehdy ještě jako ředitel Technických služeb, v roce 2018. Stalo se tak nečekaně, nikdo nevěděl, kde se nachází, a policie po něm 11. května 2018 vyhlásila pátrání. Našel se až koncem června v Rakousku, a své zmizení vysvětlil celkovým vyhořením a obavami, že nezvládne všechny povinnosti.

O rok později se pak Petřík, který mezitím přišel o post ředitele Technických služeb i místo na kandidátce do komunálních voleb, stal konzultantem ředitele Vlastivědného muzea, a dostal na starosti zakázku na digitalizaci sbírek za 66 milionů korun, placenou z dotačního titulu.

V polovině listopadu letošního roku pak policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu provedli v muzeu a na dalších místech prohlídky v souvislosti s vyšetřováním machinací se zakázkami dotovanými z fondů Evropské unie, vyšetřování se má týkat dvou projektů. Podle policejních zpráv byl obviněn jeden muž, a to „pro pasivní úplatkářství a legalizaci výnosů z trestné činnosti související s výše uvedenou veřejnou zakázkou,“ sdělil policejní mluvčí Jaroslav Ibehej. Podle našich informací jím má být právě Petřík, který je ovšem od té doby opět mimo dosah.

Vlastimil Blaťák