Nikdo s námi ani nekomunikuje, popisuje šéfka Baru Rasputin covidová omezení ze strany státu

Alena Lišková si před několika měsíci vzala pod svá křídla oblíbený olomoucký Bar Rasputin v Mlýnské ulici. Oprášila zašlou slávu značky, investovala peníze, načež přišla vládní omezení a zavíračka ve 22 hodin. „Je to likvidační, ale nejhorší je, že s námi ze strany státu ani hygieny nikdo nekomunikuje,“ říká.

Bar Rasputin jste převzali letos. Co vás na něm zaujalo?

Bar jsme převzali letos v září. Zaujala nás především poloha baru na tradičním místě, kde to v Olomouci žije, a samozřejmě zkusit něco nového co se týče pracovní sféře. V žádném případě jsme nečekali, že přijde to, co teď přišlo.

Jaké proběhly pro návštěvníky před znovuotevřením změny, co nabízíte, co jste investovali?

V baru proběhla částečná rekonstrukce se zachováním původního stylu a atmosféry. Každou středu a sobotu pořádáme karaoke, ve středu hraje DJ Tino a v sobotu DJ Romi. Dále každý čtvrtek probíhá akce 3+1 na různé drinky. V pátek občerstvení zdarma k pití, převážně z italských surovin. Snažíme se.  A opravdu jsme investovali spoustu peněz, jak do rekonstrukce, tak do vybavení baru a do zboží.

Ptám se především v kontextu nynějších vládních omezení. Vláda omezila provoz restaurací a barů do 22 hodin, jak moc se vás to dotkne?

To omezení je pro nás velice negativní jelikož jsme noční podnik a teprve kolem dvaadvacáté hodiny se bar začíná plnit, a od půl noci se teprve dělají největší tržby. Tudíž toto nelogické nařízení vlády je pro nás naprosto likvidační. Nejen pro nás, samozřejmě, ale je mimořádně vhodné o tom nahlas mluvit. Z jakých dat vláda vycházela? Jaký to má celé smysl?  Další velkou ránou pro nás tak bylo nucené zrušení koncertu člena skupiny Damichi Davide Mattioliho dkoncem listopadu, který jsme připravovali od září. A rozhodnutí vlády bylo vydáno den před koncertem. Jsme naštěstí domluvení, že jakmile to situace dovolí budeme koncert pořádat v náhradním termín.

Mají podle vás tato opatření alespoň nějaký smysl?

Ta opatření postrádají veškerou logiku. Pokud to tedy nebereme jako úmyslnou likvidaci malých a středních podnikatelů. Očekávali bychom aspoň, že nám je někdo vysvětlí, kdokoli. Ze státních institucí, z hygieny. Je to nutné, protože. Otevřeme vás, až dojde k tomuto. Abychom tušili, co bude dál.

Nikdo ze státních úředníků s vámi opravdu nekomunikuje?

Ne. Nikdo s námi nekomunikuje.

Vlastimil Blaťák