Miroslava Černoška zřejmě na státní vyznamenání navrhl Martin Nejedlý

Dobře informované zdroje blízké redakci přinesly zajímavou informaci o tom, kdo pravděpodobně navrhl na státní vyznamenání sportovního bosse Miroslava Černoška. Měl to být osobně prezidentův poradce Martin Nejedlý, s nímž se Černošek velmi dobře zná z VIP lóží z tenisu. Mluvčí kandeláře prezidenta republiky Ovčáček odmítl dotaz na navrhovatele Černoška jakkoli komentovat.

Sportovní podnikatel Miroslav Černošek měl být 28. října vyznamenán Medailí Za zásluhy I. stupně – za zásluhy o stát v oblasti sportu, slavnostní ceremoniál je odložen na leden z důvodu hospitalizace prezidenta republiky. Tak jako u některých jiných oceněných zůstalo nezodpovězeno, kdo stojí za jejich nominací. Konkrétně Miroslav Černošek je totiž veřejně vnímán jako velmi kontroverzní figura.

Mezi Černoškovy kauzy, které nejvíce zaujaly média a veřejnost, patří mimo jiné případ, kdy Černoškova společnost Česká sportovní získala 28milionovou provizi z dotací ve výši 120 milionů korun od státních a polostátních firem, nebo stavba prostějovského Olympijského centra s nejasným úvěrováním. Miroslav Černošek je také znám svými styky s politiky, kvůli kterým se opakovaně dostával do podezření při získávání veřejných zakázek. Mimo jiné také pravidelně pořádá tenisové exhibice na kurtech v Lánech.

Kdo Černoška na vyznamenání navrhl? Měl to být Martin Nejedlý!

Na Černoškovy tenisové exhibice v Lánech, takzvané Lány Open, pořádané koncem léta od roku 2017,  pravidelně přijížděly největší hvězdy tuzemského tenisu Berdych, Štěpánek a Kvitová. Letošní Černoškova cesta na lánskou tenisovou exhibici pak zaujala média z důvodu hospitalizace Miloše Zemana, o které se měl podnikatel dozvědět až během cesty.

Hanácké novinky dotázaly dne 25. října mluvčího prezidenta republiky Jiřího Občáčka s dotazem, kdo navrhl Miroslava Černoška na státní vyznamenání, ten ale na náš dotaz nijak nereagoval. Podle informací, které dnes redakce získala z důvěrného zdroje, měl být tím, kdo Miroslava Černoška na vyznamenání Medailí Za zásluhy I. stupně navrhl, sám poradce prezidenta Martin Nejedlý. S ním i s Vratislavem Mynářem se Černošek potkal den poté, co byl prezident Zeman v září hospitalizován.

Vlastimil Blaťák