Konec trhů v Olomouci: V šest vypnuli elektřinu, a tím bylo po všem

Měsíce příprav a snahy, ale pruský nárůst nákaz covidem 19 byl proti: včerejší rozhodnutí vlády o zrušení všech vánočních trhů napříč Českem mnohé rozhněvalo, dnes v 18 hodin ale navzdory prvnímu sněžení a kouzelné atmosféře stánky zhasly a všechno tak skončilo jen několik dnů po otevření.

„Snažili jsme se letos udělat Vánoční trhy v Olomouci modernější a kouzelnější. Věnovali jsme přípravám dlouhé měsíce, přáli jsme si, aby se kouzlo Vánoc letos do Olomouce po minulém roce vrátilo. Aby v očích dětí svítily hvězdičky, když se rozsvítí vánoční stromeček. Aby jste si i vy sami, po období stresu, odpočinuli a byli obklopeni úžasnou atmosférou olomouckých vánočních trh,“ uvedli pořadatelé vánočních trhů už včera na facebooku.

Poslední možnost dát na Horním náměstí u stánku punč měli Olomoučané do dnešní osmnácté hodiny večerní, pak celé trhy, které byly zahájeny přesně před týdnem 19. listopadu, zavřely. Pořadatelé se na sociálních sítích snaží jednotlivé prodejce podpořit a pomoci jim prodat vánoční zboží, a zveřejňují odkazy na jejich e-shopy.

Nouzový stav: Co bude dál?

Vláda ve čtvrtek schválila třicetidennní nouzový stav, který začal platit od dnešní půlnoci. Spolu s ním ministr Adam Vojtěch představil i nová proticovidová opatření. Týkají se provozu restaurací, pořádání kulturních akcí i pití alkoholu na veřejnosti. Restaurace, bary či kluby musejí mít od pátku podle Vojtěcha zavřeno mezi 22:00 a 04:59. V obchodních centrech je nyní možné si od pátku vzít jen jídlo s sebou, v jídelních zónách je konzumace na místě zakázána. Pokud jde o vánoční trhy, jedinou výjimku má nyní prodej stromků a kaprů. Na veřejných místech je také zakázána konzumace alkoholu.

Co bude dál, je velmi těžké odhadnout. V pátek se očekává jmenování Petra Fialy premiérem, a s novou vládou mohou být některá opatření výrazně pozměněna, přílišnému optimismu ale nenahrává současná covidová situace, která je na Olomoucku alarmující: okres atakuje hranici 1800 pozitivních osob na 100 tisíc obyvatel, a patří mezi nejpostiženější v celé ČR.

-vb-