Hosté v restauracích musejí prokazovat bezinfekčnost, ale číšníci ne. Proč?

Z ministerského Mimořádného opatření ze dne 22. října letošního roku platí pro hosty restaurací a barů povinnost prokázat při vstupu bezinfekčnost, na číšníky a personál restaurací se ale takové ani žádné jiné nařízení nevztahuje. Očkované a bezinfekční hosty tak může kontrolovat infekční obsluha restaurace.

Nesmysl, který de facto vymazává všechny pozitivní efekty kontroly hostů při vstupu, přímo vyplývá z Mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví ze dne 22. října, které na číšníky a na personál restaurací vůbec nemyslí. Platí tak paradoxní situace, kdy hospodští, kavárníci, barmani a jejich číšnici se nemusejí ani testovat, a k očkování je nemůže nikdo donutit.

„Číšníci a personál restaurací jsou zaměstnanci, tudíž povinnost dokladovat „bezinfekčnost“ nemají. Na rozdíl o stravujících se klientů ale musí nosit ochranu dýchacích cest,“ potvrdila informaci pro Hanácké novinky mluvčí KHS Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Od 1. listopadu letošního roku platí nařízení o kontrole bezinfekčnosti zákazníků barů a restaurací číšníky, od stejného data se zkrátila platnost testů a lidé si je musejí ve většině případů muset sami platit. Vláda aktuálně uvažuje o nařízení, podle kterého by bylo nutné prokázat buď očkování nebo prodělanou nemoc, a samotný test by ke vstupu do restaurace již nestačil.

Vlastimil Blaťák