TOP10 žen na kandidátkách v Olomouckém kraji

10. Lucie Komárková (Urza.cz)

Jediná (!!) kandidátka Urza.cz, jednadvacetiletá Lucie Komárková, se na volebním lístku uvádí jako anarchokapitalistka. Strana nechce vaše hlasy, což odůvodňuje tím, že by podle ní nikdo neměl nikomu vládnout silou. Strana i po volbách odmítá přijmout jakoukoliv funkci a zavazuje se, že v případě zvolení složí každý takto získaný mandát.

9. Eva Golianová (TSS)

Třiašedesátiletá ekonomka kandiduje za Trikolóru se Svobodnými a Soukromníky jako nejvýše postavená žena až z deváté pozice, překvapením této kandidátky je však spíše fakt, že Zuzana Majerová Zahradníková kandiduje v Praze, a nikoli v domovské Olomouci. Veřejně dohledatelných informací o paní Golianové není mnoho.

8. Iveta Štětinová (Přísaha)

Hnutí Roberta Šlachty nominovalo na Olomoucku ženu nejvýše na sedmou pozici. Majitelka kosmetického salónu a vizážistka je rovněž v tomto oboru lektorkou, získala pedagogické vzdělání a vystudovala aplikovanou psychologii na univerzitě Palackého v Olomouci.

7. Veronika Čechová (SPOLU)

Koalice SPOLU má nejvýše postavenou ženu až na deváté pozici. Narodila se v Brně, většinu života však bydlí se svojí rodinou v Uničově. Středoškolské vzdělání ukončila v roce 2008 na Gymnáziu Olomouc – Hejčín, poté vystudovala zubní lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Dlouhodobě se zajímá o kulturní a společenské dění ve svém městě. Hraje na klarinet a sopránsaxofon a je aktivní členkou Dechového orchestru Haná.

6. Irena Blažková (Hnutí ANO)

Hnutí ANO umístilo kandidátku – ženu – nejvýše až na osmé místo. Irena Blažková je starostkou obce Vranovice – Kelčice, od července 2020 je také poslankyní a zastupitelkou Olomouckého kraje. Do Sněmovny kandidovala za hnutí ANO již v roce 2017, ale neuspěla. Skončila jako první náhradnice. Nicméně její stranický kolega Petr Vrána se ke konci července 2020 vzdal kvůli kandidatuře do Senátuposlaneckého mandátu, což Blažkovou nakonec v loňském roce vyneslo do Sněmovny.

5. Denisa Fidlerová (SPD)

Zastupitelka města Šternberk je na Olomoucku devítkou SPD. Ředitelka společnosti Luxury Finance, která se zabývá finančním poradenstvím a zprostředkováním. Veřejně dohledatelných informací o této kandidátce není mnoho.

4. Věra Vránová (KSČM)

Komunisté na Olomoucku postavili ženu na čtvrtou pozici. Profesně působila ve zdravotnictví a školství. Vystudovala obor porodní asistentka na SZŠ v Olomouci, učitelství odborných předmětů pro zdravotnické školy  v Olomouci a antropologii v doktorském studijním programu na téže fakultě. Působila jako porodní asistentka v porodnici, odborná učitelka na SZŠ v Olomouci a v Hranicích a jako odborná asistentka na Lékařské fakultě, Fakultě zdravotnických věd a PdF UP v Olomouci.

3. Dana Galuszková (ČSSD)

Sociální demokracie překvapila nominací ženské kandidátky hned na druhé pozici. Primářka Transfúzního oddělení olomoucké Fakultní nemocnice. Je členkou ČSSD. Za stranu kandidovala ve volbách do Senátu v roce 2018 v obvodu Šumperk, nepostoupila do druhého kola.

2. Hana Naiclerová (Pir+STAN)

Pětka na kandidátce koaličního uskupení Pirátů a Starostů je nejvýše postavenou ženou této koalice. Je sedmým rokem výraznou zastupitelkou Prostějova, členkou majetkoprávní komise Olomouckého kraje. Více než 25 let podniká v oboru financí, účetnictví a daňového poradenství. „Do politiky jsem vstoupila proto, abych dokázala, že transparentní hospodaření, férové smlouvy a nulová korupce není sci-fi, ale základ pro spokojený život občanů,“ uvádí ve svém životopise. V roce 2019 od Nadačního fondu proti korupci obdržela Cenu za odvahu.

1. Hana Vacková (Zelení)

Jednička kandidátky Zelených na Olomoucku učí na olomouckém gymnáziu Základy společenských věd, které považuje za nejdůležitější předmět současnosti. V rámci výuky se snaží děti učit také ekologickým zásadám, kterých se sama drží – například nevlastní auto a podporuje bezobalový obchod. V minulém volebním období byla za Zelené členkou Výboru pro vzdělávání a zaměstnanost Olomouckého kraje. Výrazného úspěchu dosáhla v roce 2020, kdy byla zvolena krajskou zastupitelkou na koaliční kandidátce Spojenců. Nyní působí ve Výboru pro vzdělávání a jako předsedkyně Výboru pro rozvoj cestovního ruchu Olomouckého kraje.