Poslední týden kampaně? Trpaslíci a zpívající Vojtěch v časech, kdy se stále ještě nesmí zpívat

Také na Olomoucku finišuje předvolební kampaň, narozdíl od mediální bitvy na celostátním poli má v našem regionu vcelku poklidný charakter. Poslední předvolební týden byl mimořádný trpasličí demonstrací Zelených v Olomouci na Horním náměstí, koncertem bez roušky Adama Vojtěcha a především návštěvou obou lídrů opozičních koalic.

Trpasličí demonstrace Zelených na olomouckém Horním náměstí nebyla v kraji jediná, už minulý týden se podobná odehrála v Prostějově. Za lepší ovzduší, čisté řeky, místa ve školkách a rovnoprávnost žen demonstrovalo několik desítek trpaslíků. „Nápad uspořádat trpasličí demonstraci jsme převzali od Prostějovských kolegů, kde měla tato akce veliké ohlasy. Chtěli jsme se vyhnout tradičním způsobům kampaně, které mnohé voliče spíše odráží. Trpaslíci budí pozornost i u nás v Olomouci,“ říká krajská lídryně Zelených Hana Vacková z Olomouce.

Do krajského města ale dorazili i celostátní lídři obou opozičních koalic; víkendová návštěva Petra Fialy spolu s Markétou Pekarovou přilákala na Horní náměstí především příznivce ODS, tytéž kulisy zvolili k představení svého programu také Piráti se Starosty, kteří 1. října do Olomouce přivezli jak Ivana Baroše, tak Víta Rakušana. Originalitou zaujalo pěvecké vystoupení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který si na mítinku ANO ve Smetanových sadech zazpíval od kláves Život je jen náhoda. Sklidil za to na sociálních sítích bouřlivou kritiku, neboť stále ještě platí jeho vlastní nařízení, podle kterého se nesmí zpívat na základních školách.

Hanácké novinky připravují volební on-line se zpravodajstvím přímo z Olomoucého kraje, který odstartuje v pátek 8.října ve 14 hodin.

-red-