V Zábřehu si oblíbili hru s vikingskými kořeny, pořádají i turnaje

Běžně se tu prohánějí fotbalisté nebo atleti. Městský stadion v Zábřehu ale přeje i sportům, které v Česku zatím tolik neprorazily. Jedním z nich jsou Mölkky – hra původem z Finska, jejíhož předchůdce znali už Vikingové. Nedaleko páteřní železniční trati z Prahy na Ostravu učarovala partě lidí v čele s Martinem a Davidem Pelikánovými.

Pelikán a syn. Martin a David Pelikánovi by si mohli založit rodinnou firmu. Jako její předmět podnikání by se nabízely méně známé sporty. Vždyť ve stolním hokeji vozí medaile z mistrovství republiky a v pétanque založili otevřenou zábřežskou ligu.

Severskou hru Mölkky, ve které jde hlavně o přesnost, objevil dvaadvacetiletý David už v roce 2017. „Přemluvit tátu, aby se podíval na video ukázku, se mi ale povedlo až letos v červnu,“ prozrazuje.

Ukázalo se, že si pro představení aktivity s kolíkem a očíslovanými kuželkami vybral správný okamžik. Jednašedesátiletý táta Martin jej po pár minutách sledování videa vybídl, ať hrací sadu na Mölkky rovnou koupí.

Humor mezi kolíky

Když balíček s dřevěným náčiním v první polovině června dorazil, pustili se Pelikánovi do prvních zápasů. Nalákali i Davidovu mámu Romanu a známé ze sportovního klubu, v němž působí. Ačkoliv vrhací hra vyžaduje velkou dávku trpělivosti a přesnosti, okamžitě si jí oblíbili.

Jejich zaujetí bylo dokonce tak velké, že se vedle každodenních tréninků rozhodli zorganizovat také turnaj. „Člověk si nejen zasoutěží, ale zároveň si užije spoustu srandy. Často se nám stává, že se smějeme sami sobě. To když se kolík odrazí a trefí jinou kuželku, než na kterou hraje,“ popisuje David Pelikán.

Zábřežský kolík, jak pořadatelé turnaj nazvali, ovládly domácí týmy. Obsadily kompletní stupně vítězů, nejlepší prohrál z deseti zápasů pouze jednou. „Hráli jsme dvakrát každý s každým, jeden zápas se skládal ze tří her. V případě, že ani jedno družstvo nedokázalo ukončit hru do dvacet hodů, končila hra smírně remízou bez bodového zisku,“ vrací se k historicky prvnímu turnaji v Mölkky v Zábřehu Martin Pelikán.

O Mölkky

Finská hra Mölkky (čti „melky“) patří do kategorie sportů cílících na přesnost. Hází se kolíkem, kterým se hráči snaží shodit kuželky. Ty jsou očíslované od jedničky po dvanáctku. Hodnoty na kuželkách se nesčítají. Pokud hráč shodí jednu kuželku, získá počet bodů podle čísla, které je na ní uvedené. V případě shození dvou a více kuželek získá tolik bodů, kolik je spadených kuželek. Cílem hry je naházet přesně padesát bodů.

Pokud hráči nasbírají více jak padesát bodů, jejich skóre se sníží na dvacet pět bodů. V případě, že tým hodí třikrát po sobě za nula bodů, soupeř v dané hře vítězí poměrem 50:0.

Další turnaj v Mölkky uspořádají Zábřežané v říjnu. Více informací se dozvíte na webu www.sprtec.info

Petr Komárek