TOP 10 olomouckých hrdinů doby Covidu

10. Whiskey Trail

Večer u dobré whiskey s průvodním slovem zkušeného barmana? V období, kdy bylo úplně všude zavřeno? I to bylo v Olomouci možné, díky projektu Whiskey trail – ochutnávka off-line. Hezky v pohodlí domova, průvodní slovo bylo online. Některé nápady jsou prostě ze zlata, a aktivita v době uzávěry potěšila.

9. Olomouc (o)žije

Skvělý počin, který spojil okolo 50 olomouckých i mimoolomouckých hudebníků a příjemně rozezněl naše ulice. Všichni vystupující umělci, přesto, že sami za sebou měli náročné období zavřených klubů a zrušených koncertů, hráli bez nároku na honorář a společně, pro radost, tak na začátku června vytvořili největší hudební festival v ulicích, jaký kdy Olomouc zažila.

8. Tramtárie
Divadlo Tramtárie se nejen podílelo na online i off-line kulturním vyžití, ale také stvořilo dvoudílné představení Láska za koronu a pomohlo nám se té celé ne moc veselé situaci také pro jednou zasmát.
7. Vlastivědné muzeum

Posouvat výstavy a domlouvat prodloužení zapůjčených exponátů s vědomím, že nic není jisté, určitě nebylo jednoduché. Jsme rádi, že to muzeum zvládlo a nabídlo zajímavé výstavy, akce pod širým nebem i interaktivní dobrodružství pro malé návštěvníky.

6. S klub a Palouček

O kulturní Olomouc bojoval také S-klub a vhodně mu k tomu posloužilo prostranství před budovami – Palouček. S radostí sledujeme pestrou nabídku koncertů na tomto příjemném místě.

5. Moravská filharmonie

Hudebníci Moravské filharmonie Olomouc – Moravia Quintet využili pandemické situace k tomu, aby stvořili originální projekt – film Fraky dolů. Vymáčknout z obtížné situace co nejvíce a využít ji k vytvoření něčeho pozitivního? Tomu rozhodně fandíme!

4. Moravské divadlo

Olomouc je město kultury a bez jejích divadel si ji neumíme ani představit. Děkujeme proto Moravskému divadlu za jejich vystoupení pod širým nebem, online program, akce pro děti i dospělé, koncerty a také šití roušek.

3. Univerzita Palackého

Veliké díky si jistě zaslouží všichni, kteří se snažili pomoci, ať už šitím roušek, hlídáním dětí, doučováním, psychologickou podporou těm, kteří to potřebovali, prací (často i dobrovolnickou nebo ohodnocenou skutečně symbolicky) ve zdravotnických zařízeních a podobně. Bylo by velmi obtížné je vyjmenovat všechny (což je vlastně taky skvělá zpráva), tak vypíchněme jako pěkný příklad jednu významnou olomouckou instituci. Takovouto pomoc totiž organizovala i Univerzita Palackého, která znovu dokázala, k jakým hodnotám chce vést své studenty.

2. Olomoucká gastroscéna
Číšník obsluhuje zákaznice na jedné z restauračních zahrádek v centru Prahy, které se 17. května 2021 mohly otevřít po uvolnění protikoronavirových opatření.

Uznání a poděkování směřujeme i k olomoucké gastroscéně. Bez Vás by Olomouc už nebyla tím městem, které známe. Rychlé reakce a změny v zavedených procesech, díky kterým restaurace zprovoznily dovoz jídla až ke dveřím, nám zpříjemňovaly lockdown, díky tomu, že se provozovatelé poprali o své přežití a tohle nelehké období zvládli, si můžeme jejich lahůdkami zpříjemňovat přítomnost. Nezapomínejme na ně a s chutí je podpořme.

1. Zdravotníci a fakultní nemocnice Olomouc

Naše první díky patří všem zdravotníkům, bez nichž a jejich nasazení bychom takovouto situaci prostě nemohli zvládnout. Uvědomujeme si, že toto nasazení bylo vykoupeno jejich únavou, stresem a ztíženými podmínkami práce.

Michaela Zormanová

Tip redakce:

Kampaň Ochutnej Olomouc sklidila mnoho kritiky, přesto snaha pomoci turismu a na něj napojeným službám je určitě krok správným směrem.

Máte svůj tip? Chcete někoho ocenit, někomu poděkovat? Napište nám a šiřme vděk a pozitivní energii společně na email: redakce@hanackenovinky.cz.