Moravská vernisáž piva se vrací. Láká na pivo z konopí nebo diskusi se sládky

Když v červnu obsadili chválkovickou sokolovnu výčepní a představitelé minipivovarů, sklidilo to velký úspěch. Premiérový ročník degustačního festivalu Moravská vernisáž piva navštívilo podle organizátorů za dva dny okolo šesti stovek lidí. Příští rok se akce uskuteční znovu, už v pátek 1. října mohou však návštěvníci historického centra Olomouce vyzkoušet její podzimní verzi.

V prostoru Olodvorku, který sídlí na adrese Dolní náměstí 34, se rozhodně bude na co těšit. Říjnová Moravská vernisáž piva bude sice komornější, i tak ale nabídne řadu zajímavostí.

Stačí si vybrat.

Z výčepních kohoutů poteče například šampion v pivním stylu APA (American Pale Ale) z opavského minipivovaru Nová Sladovna. Na letošním Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích mu odborníci udělili Zlatou pivní pečeť – nejprestižnější z českých pivních ocenění.

Že se k vaření piva dá použít konopí, přesvědčí účastníky festivalu Jiří Hodoň. Konopný ležák připravil ve spolupráci s Topolským pivovarem z Uherskohradišťska. Ten uspokojí i příznivce klasického ležáku bez bylinek, v Česku tak hojně konzumovaného piva. Pro správné hody vyčlenil dostatečnou zásobu vyhlášeného Hodového ležáku.

Olomouckou pivní scénu bude reprezentovat Vlastislav Kubíček. Jako sládek působí jak v minipivovaru TVARG ve Velké Bystřici, tak v létajícím minipivovaru Blázen na čepu. Z obou bude možné ochutnat po jednom speciálu poutajícím netradiční chutí s tóny ovoce.

„Šanci dostanou i dva nové pivovarské projekty. Půjde o minipivovar Thrills Brewing z Velkých Pavlovic a vznikající olomoucký minipivovar z Řepčína. Oba už mají navařené jedny z prvních várek piva, které budou v pátek k mání,“ prozrazuje spolupořadatel Moravské vernisáže piva Matúš Krátky. „S jednotlivými sládky zúčastněných minipivovarů navíc proběhne diskuse. Každý se může zeptat, na co bude chtít,“ informuje.

Za vstupné lze ušetřit

Soutěživé typy návštěvníků se budou moct vyřádit při soutěži v pití piva, rozpoznávání pivních vad nebo během pivního kvízu. Kulturní motiv dodá akci kabaretní scéna Nabalkoně, na pódiu Olodvorku odehraje dva koncerty živé hudby.

Brány podzimního dílu Moravské vernisáže piva se v pátek otevřou v 16 hodin. Vstupné padesát korun tvoří záloha za festivalové pivní sklo, ze kterého se pivo bude pít. Pokud si ho však lidé pořídili už v červnu ve Chválkovicích, mohou si ho přinést z domova a ušetřit.

„V pět hodin proběhne přivítání účastníků, kvízy odstartují v šest a diskuse se sládky v sedm hodin. Od osmé hodiny poté navážou koncerty,“ přibližuje Krátky s tím, že pivo se tentokrát nebude prodávat výměnou za plastové žetony, ale přímo za běžné peníze.

Petr Komárek