Krejčího návrat by mohl prospět nejen Olomouci

/Komentář/ Hvězdný hokejový útočník David Krejčí oznámil odchod z Bostonu i celé NHL. Vrací se domů do Česka. Přesněji do Olomouce, odkud krátce po začátku nového tisíciletí vyrazil za zářnou kariérou. Jeho comeback ale nemusí být bombou pouze pro Kohouty a jejich příznivce. Pomoci by to mohlo ještě jednomu hanáckému městu.

Tím městem není myšleno žádné jiné, než Krejčího rodný Šternberk. Nad označením „hanácké město“ by možná – vzhledem k jeho národnostnímu složení do poloviny minulého století – mohl nejeden čtenář pochybovat. Ale to teď nechme stranou.

Právě ve Šternberku udělal druhý nejlepší český nahrávač v play-off NHL úplně první hokejové krůčky. Na starém stadionu, který se nachází v sousedství fotbalového hřiště, kousek od hlavního silničního tahu na Opavu.

Tato slavná hala, jejíž umělý led zprovoznili v roce 1978, však v současnosti chátrá. Nutně by potřebovala rekonstrukci, jinak časem sejde úplně.

Uvědomují si to i na šternberské radnici. „Nad budoucností šternberského zimního stadionu, na jehož ledě hokejově vyrůstal i vítěz Stanley Cupu David Krejčí, nadále visí otazník. Město Šternberk po vzájemné dohodě s vlastníkem zimního stadionu (spolkem Hockey club tělovýchovná jednota Šternberk – pozn. red.) finančně podporuje veřejné bruslení a bruslení škol. Je potřeba se zabývat alternativami budoucnosti stadionu s možnou otázkou odkoupení stadionu do majetku města a stanovení nutných oprav v zázemí stadionu, sprch, šaten, stavu topení či rozvodů vody, chladicího zařízení,“ píše se v dokumentu zvaném „Plán rozvoje sportu ve Šternberku 2018–2025“.

Zimní stadion ve Šternberku
Pohled na zimní stadion ve Šternberku (na snímku vpravo). Zdroj: hctjsternberk.cz

Možnosti stadion koupit město v minulosti mělo. Například v zimě 2014 by ho získání sportoviště přišlo na necelých deset milionů korun. Tehdy ale od koupě upustilo, podle svého vyjádření kvůli jednání majitelů. Ti to popřeli.

Majitel bronzu z mistrovství světa 2012 a účastník dvou olympiád na „svůj“ Šternberk nezapomíná. Například v roce 2011 přivezl na náměstí ukázat Stanley Cup, o tři roky později se na tamním hradě oženil.

Bylo by skvělé, pokud by návrat hokejové ikony na Olomoucko s děním okolo šternberského stadionu pohnul. V prohlášení, které na svém facebookovém profilu zveřejnil Boston, Krejčí uvádí, že „chce, aby jeho děti žily tam, kde vyrůstal“.

Třeba jednou vyjedou i na led zimáku ve Šternberku. Opraveného, moderního, vyhovujícího požadavkům 21. století.

–kom–