Chystá se likvidace další zahrádkářské kolonie, lidé už podepisují petici

Doslova na spadnutí je likvidace zahrad v zeleném pásu podél železniční trati v Olomouci Hejčíně. Jedná se ve městě už o několikátou kolonii, která má být odsouzena k zániku, a i v tomto případě vzbudil záměr na její zrušení vlnu občanské nevole. K podpisu je ode dneška petice, která žádá neničit zeleň na úkor možných zájmů developerů.

„Jsme v přímém přenosu svědky snahy o odstranění dalšího kusu zeleně, konkrétně zmíněné zahrádkářské kolonie v ulici Na Trati. Je vysoce pravděpodobné, že někdo má zájem na změně charakterutéto části Hejčína, a vystřídání zeleně betonem,“ píše se v textu petice. Ta mimo jiné žádá, aby byly v Územním plánu příslušné pozemky vráceny do kategorie „zeleň“, a prosí olomouckou radnici, aby je odkoupila. Nyní patří Správě železnic, která jej chce podle všeho prodat developerovi k výstavbě bytovek.

Kolonie Na Trati přitom není v Olomouci jediná, které hrozí likvidace. Už několik let se o záchranu svých zahrad snaží také zahrádkáři kolonie Morava na Nových sadech, kteří dokonce radnici a Povodí Moravy připravili na vlastní náklady vlastní projekt IV. etapy protipovodňových opatření, který by umožnil zahrady a zelený pás podél řeky zachovat.

Ode dneška je k podpisu petice, sběr podpisů začal na sousedské slavnosti Úřední čtvrti

Sběr podpisů pod petici byl zahájen dnes ve 14 hodin na sousedské slavnosti Úrední čtvrti, během několika minut měla petice desítky podpisů. Pozemky, o kterých je nyní řeč, spadají nyní podle územního plánu do „zrádné“ kategorie „plocha smíšená obytná“, organizátoři a signatáři petice se tudíž oprávněně obávají, že v případě odkupu pozemků soukromým subjektem dojde k zastavění oblasti, podobně, jako to územní plán umožnil touto formulací v Olomouci už několikrát, například v některých případech některých sportovišť.

Vlastimil Blaťák