V kraji vyrůstají dobíjecí stanice pro elektrokola, většinou jsou na vrcholech kopců, kde už je nepotřebujete

Naprostá majorita dobíjecích stanic pro elektrokola je na vrcholech kopců, kde už je cyklista nepotřebuje. Olomoucký kraj přibližně před rokem ohlásil tiskovou zprávou vznik poměrně bohaté sítě dobíjecích stanic, prvotní nadšení ale vystřídaly rozpaky. Elektrokolo si můžete dobít například u Pradědu, pokud tam tedy s vybitou baterií dojedete.

Síť dobíjecích stanic vznikla v poměrně široké spolupráci Jeseníky – sdružení cestovního roku, krajů Moravskoslezského a Olomouckého, mezi které jsou Jeseníky rozdělené, a několika místních podnikatelů. Z inzerovaných dvaačtyřiceti dobíjecích míst na území obou krajů je jich ale velká část poměrně nesmyslně na vrcholech kopců.

Kde stanice najdete? Na kopcích…

Zběžný pohled do mapy rozmístění stanic říká: Ostružná, Rejvíz, Andělská hora, Karlova Studánka, na sedle Skřítek, dokonce nahoře na Dlouhých Stráních. Stanice jsou k dispozici také v Karlově a vedle v Nové Vsi, úplně nahoře v obcích, v místě, kde ve stoupání vlastně končí oficiální silnice. Zlatým hřebem mezi všemi je pak ta na Červenohorském sedle. Poté, co cyklista s vybitým kolem zvládne stoupání do jesenických Lázní, může si dobít na cestu dolů z kopce i tam.

Zajímalo nás, jakým nákladem cyklodobíjecí stanice vznikly, s jakým dalším rozvojem se počítá, a především, kdo byl autorem návrhu jejich rozmístění; s dotazem se naše redakce obrátila na Olomoucký kraj, mluvčí nás odklázala na Jeseníky – sdružení cestovního ruchu, odkud na náš dotaz nikdo nereagoval.

-vb-