V jednom týmu s Voráčkem? Odchovance Přerova draftoval Columbus

Dělí je od sebe ani ne dva měsíce, s hokejem začínali ve stejném roce, do dorostu hráli za jeden klub. Pak se jejich cesty sice rozdělily, znovu se však sešli v loňské sezoně, už na úrovni dospělých. Teď z nich mohou být spoluhráči v zámořské NHL, přerovské odchovance Stanislava Svozila a Martina Ryšavého si na letošním draftu vybral Columbus.

Snili o tom odmalička. Od roku 2008, kdy na zimním stadionu v Přerově udělali první hokejové krůčky. Ve druhé polovině července se představy obránce a útočníka ročníku 2003 proměnily ve skutečnost. První se vstupenky do nejslavnější ligy světa dočkal ve třetím kole na 69. místě, druhý v sedmém kole na 197. místě.

Svozil i Ryšavý mají z draftu velkou radost. Zároveň si ale uvědomují, že jejich cesta mezi hokejovou smetánku tím teprve začíná. „Je jedno, na jakém místě a kam mě draftovali. Hlavní je, jak budu hrát,“ upozorňuje druhý nejmladší člen hokejového rodu Svozilů z Troubek na Přerovsku. „Ještě mě čeká spousta práce, v celé kariéře je to zatím pouze malý krůček,“ doplňuje jej kamarád z útoku.

Stejná základka, stejný klub

Na oba přitom ukázal stejný klub – Blue Jackets z Columbusu. „Jsem rád, že to je zrovna Columbus. Jde o tým, který je v přestavbě. Měl by dávat příležitost mladým klukům,“ prozrazuje Svozil. „Kdo by nebyl překvapený, když jeho kamaráda ze základní školy draftoval stejný tým. Pokud bychom tam jeli na kemp, mám parťáka, můžeme si pomoci. Je to příjemný pocit,“ nezastírá Ryšavý, k němuž přicházely i zkazky o tom, že by jej mohl získat historicky nejúspěšnější klub NHL Montreal.

Stanislav Svozil se stal historicky nejvýše draftovaným Přerovanem.
Stanislav Svozil se stal historicky nejvýše draftovaným odchovancem Přerova. Předstihl Tomáše Kundrátka, kterého ve třetím kole na 90. místě draftovali v roce 2008 New York Rangers. Foto: Martin Voltr

Oba rodáci z Hané by si v Columbusu mohli zahrát s českou hvězdou Jakubem Voráčkem. Toho do Ohia vyměnila Philadelphia za Američana Cama Atkinsona. Dvojnásobný medailista z mistrovství světa se k Blue Jackets vrací po deseti letech. „Zahrát si s Kubou je obrovská motivace, nejprve se ale do prvního týmu musím dostat. Musím do toho dát všechno,“ ví Svozil. Hned po draftu obdržel od Voráčka telefonickou gratulaci. „Také mi řekl, že se na něj mám obrátit, kdykoliv budu potřebovat pomoct,“ svěřil se.

Z Přerova do velkého hokeje

Letošním draftem do NHL prošlo celkem osm českých hokejistů. V Přerově vychovali čtvrtinu z nich – Stanislav Svozil za Zubry nastupoval do roku 2018, Ryšavý odešel o rok později. „Přerov je moje srdcovka. Posunul mě dál, herně i lidsky. Do Přerova se vždycky rád vracím, ať už jako hráč nebo jako divák zápasů mladšího bráchy,“ zdůrazňuje bek, který v Česku patří brněnské Kometě. „V Přerově dělají hokej dobře. Zubři mi otevřeli cestu do velkého hokeje i reprezentace. Bez trenérů, kteří na mně odvedli spoustu práce, bych to nikdy nedokázal,“ přidává se útočník, jenž z města na řece Bečvě zamířil do Vítkovic.

Svozil s Ryšavým pravidelně oblékají také dres národního týmu. Předloni společně startovali na World Hockey Challenge – neoficiálním mistrovství světa – v Kanadě, kde výběru do sedmnácti let pomohli k bronzovým medailím. Letos se zúčastnili vrcholného turnaje osmnáctiletých. Svozil má za sebou i zápasy na šampionátu juniorů a z loňského listopadu premiérový start za seniorskou reprezentaci. Na Karjala Cupu odehrál zápas proti Rusku.

V loňském ročníku si spolu mladíci zahráli ve dvou utkáních za mužský celek mateřského Přerova. Při únorovém derby v Prostějově se postarali o vítěznou trefu. Ryšavý před odkrytou brankou promáchl a tím posunul puk na dojíždějícího Svozila, který zakončil a zaznamenal premiérový gól ve druhé nejvyšší soutěži. Ryšavému se totéž podařilo loni v březnu – v posledním duelu nakonec nedohrané sezony, doma proti Vsetínu.

Martin Ryšavý (ve žlutém) před brankou Litoměřic.
Martin Ryšavý (ve žlutém) bojuje před brankou Litoměřic. Foto: Martin Voltr

Petr Komárek