Dočkáme se výstavy ke století Slavoje Kovaříka? Uvažuje se o ní

V roce 2023 uběhne sto let od narození jednoho z nejvýznamnějších olomouckých malířů druhé poloviny 20. století Slavoje Kovaříka (+2003). A je vysoce pravděpodobné, že se poprvé od roku 2005 dočkáme u příležitostí tohoto výročí větší shrnující výstavy. Prvotní nápad vzešel od Jana Kanyzy, který se malířsky řadí mezi Kovaříkovy žáky.

Slavoj Kovařík se narodil 22. září 1923 v Olomouci, a ve své tvorbě byl ovlivněn kubismem, lettrismem, nebo pop artem. Jeho tvorba mísí techniky tempera, olej, kvaš, asambláž, koláž, dekoláž, grafika. Kovařík nenásledoval socialistický realismus, většího uznání své tvorby se tak u nás dočkal až po roce 1989. Nyní je pravděpodobné, že se za dva roky dočkáme v Olomouci větší shrnující výstavy jeho díla, a to u příležitosti stého výročí narození.

Výstavu vymyslel herec Kanyza

Poslední větší samostatná Kovaříkova výstava proběhla v roce 2005 v Galerii Podkova, pokud všechno dopadne, dočká se olomoucká kulturní veřejnost další přesně po 18 letech. S nápadem výstavu uspořádat přišel v uplynulých dnech ve Francii žijící herec a malíř Jan Kanyza, který se řadí mezi Kovaříkovy žáky, a má v Olomouci své kořeny.

-vb-