Profesor Zbořil vyhrál soud s fakultou. Ta se nevyjadřuje, ostatní reakce jsou tvrdé

Chemik Radek Zbořil vysoudil na olomoucké Přírodovědecké fakultě milion na nevyplacených odměnách. Původně přitom požadoval okolo tří a půl milionu. Rozsudek způsobil na akademické půdě celou řadu reakcí, Přírodovědecká fakulta mlčí.

Celý spor vznikl v souvislosti se vznikem vysokoškolského ústavu CATRIN před několika lety, do kterého Zbořil z Přírodovědecké fakulty přešel. Vzápětí byl ze strany fakulty krácen na odměnách, osobním ohodnocení a příplatcích, jako jediný ze všech, kterých se to mohlo týkat.

„Ze strany děkana fakulty došlo k diskriminačnímu jednání. Žádnému jinému zaměstnanci odměny nekrátil. Ze zavedené praxe byl žalobce vyjmut, ostatním zaměstnancům byly odměny přiznány,“ zaznělo v rozsudku, který vzbudil na Univerzitě Palackého emoce.

Bývalý rektor Miller: Jsem zvědav, zda z toho pan děkan vyvodí pro sebe důsledky

„Jako odbory jsme na nerovný přístup ze strany pana děkana upozorňovali opakovaně a několik let. Slyšeli jsme jen to, že rozhodnout o tom může pouze soud a nedělo se nic. Soud rozhodl. Bude se něco dít teď?“ ptá se například na facebooku  Jakub Navařík z odborové organizace CATRIN.

„Pana děkana Přírodovědecké fakulty jsem před pár lety na protiprávní jednání upozorňoval svým dopisem. Bohužel bez reakce, ačkoliv bylo zřejmé, že takového diskriminačního a šikanózního jednání skutečně dopustil. Nyní to potvrdil soud. Nemám z toho radost, ale jsem zvědav, zda pan děkan zvedne hlavu a poctivě z toho vyvodí důsledky pro sebe. Předpokládám ale, že se nestane nic. POkud vím, ve hře je i trestní oznámení kvůli panem děkanem odcizeným mailům, z nichž řada byla i mých vlastních. K trestnímu oznámení jsem se nepřipojil, protože mi to za to nestojí. A panu děkanovi přeji zdravou a hlubokou sebereflexi,“ uvedl na facebooku bývalý rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller, který kvůli vyhrocené situaci před lety odstoupil z funkce.

Přírodovědecká fakulta se k věci nevyjádřila a údajně čeká na písemné vyhotovení rozsudku.

Vlastimil Blaťák