Řeky na Hané se rozvodnily, Morava má kulminaci ještě před sebou

Řeky na střední Moravě se přes noc rozvodnily. Příčinou je oteplení a tání sněhu ve vyšších oblastech. Morava bude kulminovat dnes večer, zatím nedosahuje ani prvního stupně povodňového nebezpečí. Hůře jsou n tom přítoky Moravy, Bystřice a Moravská Sázava.

Morava začala stoupat včera (v sobotu) ve večrních hodinách, během neděle dosáhla výška hladiny z původních zhruba 120 cm na kulminačních 252 cm po třetí hodině odpoledne. Podle předpovědních modelů by měla řeka kulminovat dnes večer, potom by měla výška hladiny postupně klesat. Maximální průtok se očekává kolem 90 metrů krychlových vody za sekundu.

Přítoky Moravy stále soupají, v olomouci jsou již zatopeny cyklostezky pod mosty

Stupně bdělosti ovšem dosáhl přítok Moravy Moravská Sázava v Hoštejně, na svůj kulminační bod zde řeka ještě čeká. Na stupni bdělosti je také řeka Bystřice. Ta v obci Velká Bystřice překročila hranici 170 cm vodní hladiny, která znamená povodňovou bdělost, a zatím stále stoupá. Před nedělní čtvrtou hodinou odpolední se hladina nacházela na úrovni 185 cm.

Problémy mohou mít v Olomouci pěší nebo cyklisté, kteří se vydají po cestách vedoucích pod mosty. Průjezd cyklistickou stezkou z Jeremenkovy ulice u Hlavního nádraží v Hodolanech je již zatopen. Myší díra je zatím průjezdná.

Situaci průběžně sledujeme.

Vlastimil Blaťák