Na Libavé už pod vedením instruktorů střílejí německé Leopardy

První ostré střelby tanků Leopard 2A4 probíhají v těchto dnech na Libavé. Informaci dnes zveřenila na sociálních sítích Armáda České republiky. „Zahřměly tam první ostré střelby tanku Leopard 2A4. Zkoušíme, hodnotíme a testujeme, jak se mu u nás líbí. Díky „Leošům“ můžeme poslat sovětské stroje do zaslouženého důchodu,“ informovala armáda.

První německé Leopardy cvičí ve vojenském prostoru Libavá. 72. mechanizovaný prapor z Přáslavic již zahájil první ostré střelby pod vedením instruktorů z Mobilního výcvikového týmu (MTT) německé armády.

První Leopard dorazil do Přáslavic již koncem loňského roku, nyní již má těchto strojů armáda k dispozici více. Mohl tak být zahájen ostrý výcvik v obsluze tanku s důrazem na střeleckou část a bojové použití tanku Leopard 2A4. Souběžně probíhá také příprava instruktorů, kteří budou následně využíváni v dalším kurzu vedeném MTT jako instruktoři, až nakonec sami převezmou roli instruktorů a povedou poslední kurzy za podpory Mobilního výcvikového týmu.

Abramsy nebudou a Leopardy na ukrajinu nepůjdou, uvádí dezinformace na pravou míru ministerstvo

Ministerstvo obrany a Armáda ČR současně dementují dezinformace, které se šíří Českem. „Zahraniční média uvedla, že „Česko a Slovensko jsou zřejmě ochotny vzdát se ve prospěch Ukrajiny tanků Leopard 2”. Tato informace je nepravdivá. Českou republiku nikdo nepožádal ani nevyzval, aby poskytla tanky, které podle dřívější dohody dostane od Německa jako kompenzaci za pomoc Ukrajině. O ničem takovém se nejednalo ani na  jednání tzv. Kontaktní obranné skupiny na americké základně Ramstein, kde zástupci pěti desítek států jednali o další vojenské podpoře Ukrajině. Stejně nepravdivá je i spekulace, že by místo tanků Leopard Česká republika obdržela americké tanky Abrams,“ informovalo v tiskové zprávě ministerstvo obrany.

Čtrnáct tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel získala ČR od Německa darem za vojenskou podporu Ukrajiny. Dohoda byla podepsána v říjnu loňského roku. Starší tanky, jež jsou ale plně funkční, původně pocházejí z výzbroje ozbrojených sil Švýcarska a právě SRN.

Vlastimil Blaťák