Cyklistická Sazka Tour letos s elitou. Na startu budou i týmy Bora a Jumbo Visma!

Elitní světoví cyklisté se představí o letních prázdninách opět v Česku. Sazka Tour, největší tuzemský etapový závod s historií od roku 2009, se letos pojede od 27. do 30. července. A pořadatelé ohlásili už dva elitní týmy, které se letošního ročníku zúčastní: Už před týdnem avizovali účast stáje Bora-hansgrohe, dnes přišlo další lákadlo: Jumbo Visma!

Sazka Tour se každoročně jezdí především na území Olomouckého kraje, tradičními vrcholy jsou Červenohorské sedlo nebo Dlouhé stráně.

„Ročník 2022 přinesl úžasnou podívanou. Až cílová čára poslední etapy přinesla rozuzlení celkového pořadí. SAZKA Tour kvalitou pořád roste. Chceme udržet vzestupnou linii, přilákat ještě více týmů World Tour a větší hvězdy,“ netají vysoké ambice Leopold König, ředitel závodu a bývalý cyklista, který SAZKA Tour vyhrál v letech 2010 a 2013.

Vítězem ročníku 2022 se stal Ital Lorenzo Rota z formace Intermaché Wanty Gobert Matériaux. Po strhující bitvě rozhodl o triumfu v závěrečné čtvrté etapě na cílové pásce! V barvách belgické formace patřící mezi elitu World Tour se představili také Ital Domenico Pozzovivo, osmý muž italského Gira 2022, Estonec Rein Taaramäe pyšnící se etapovými triumfy z Gira či Vuelty, a především domácí hvězda Jan Hirt. Šestý muž konečného pořadí Giro di Italia 2022 odváděl poctivou práci pro týmového kolegu, jemuž vydatně přispěl k celkovému vítězství.

Belgické Intermaché nebylo jedinou stájí z World Tour, která se představila na silnicích Zlínského, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje, jimiž se balík cyklistů v rámci SAZKA Tour prohnal. Zástupce v pelotonu měly i týmy Bora-hansgrohe a BikeExchange-Jayco.

Pro fanoušky naprostá bomba: Letos bude na startu i Jumbo Visma!

Velkou novinu ohlásili pořadatelé v pondělí: „Vítáme druhý World Tour tým v naší startovce! SazkaTour2023 pojede Team Jumbo-Visma Cycling, stáj velkých hvězd i zářivých talentů. Nenechte si na konci července utéct tu nejlepší cyklistiku na tuzemských silnicích!“ uvedli pořadatelé v pondělí večer na sociálních sítích. Za stáj Jumbo přitom jezdí největší esa současné silniční cyklistiky Primož Roglič, nebo Jonas Vingegaard.

Přesné podoby etap, profily a startovní listina SAZKA Tour 2023 budou zveřejněny s blížícím se termínem závodu, který je od roku 2015 v kategorii UCI 2.1 a v letošním roce se pojede od 27. do 30. července.

Miroslav Hladiš