Výstava koček letos bez podpory města, pořadatelé to ale nakonec zvládli

Letos poprvé se tradiční výstava koček konala v Olomouci bez jakékoli finanční pomoci z města, nadšení pořadatelé akci přesto zvládli na výtečnou. Lucie Pánková přesto doufá, že pomoc města bude v příštím roce zase pokračovat. „Bez podpory bude velice těžké výstavu do budoucna finančně udržet,“ říká o oblíbené akci.

Mezinárodní výstava koček Olomouc 2022 se koná již tradičně, po loňské pauze zaviněné pandemií covidu se letos akce po dvou letech vrátila na olomoucké Výstaviště, a fronty návštěvníků se táhly až k tramvajové zastávce.

Pořadatelé doufají v obnovení podpory města

Celkem bylo letos do soutěží přihlášeno 380 koček, a to napříč 28 plemeny od celkem 190 majitelů S těmito počty se již tradičně jednalo o největší výstavu v ČR. Letošní ročník byl zvláštní pro vystavatele především možností získat hned tři ocenění za jeden víkend namísto běžných dvou.

Na výstavu se sjelo také na tři desítky perských a exotických koček, které jsou pomalu na ústupu. Toto množství se potkalo především kvůli zkoušce na nového posuzovatele kategorie, v níž je toto plemeno zařazeno. Z netradičních plemen byl k vidění Peterbald nebo Selkirk rex dlouhosrstý i krátkosrtý.

„Návštěvnost bylo veliká. Je vidět, že se naše výstava zapsala do tradičních oblíbených kultruních akcí města Olomouce. Doufáme, že v příštím roce se město vrátí k podpoře naší činnosti, kterou v loňském roce ukončilo, neboť letošní akce do Olomouce přilákala nejenom vystavovatele z daleka, ale také vystavovatele ze všech okolních států, ale také z Maďarska, Litvy, Ukrajiny a Dánska. Bez podpory bude velice těžké výstavu do budoucna finančně udržet,“ uvedla za pořadatele Lucie Pánková.

Vlastimil Blaťák