Olomoucký vánoční strom se letos jmenuje Perníček

Od roku 2004 osmnáctý ročník olomoucké soutěže pro děti „Pojmenujte strom“ má svoje vítěze. Štěstěna se usmála na děti ze základní školy Nemilany, které spolu s výtvarným zpracováním navrhly pro vánoční strom jméno Perníček.

Výtvarné soutěže se zúčastnilo čtrnáct základních škol, tři mateřské školy, výtvarných zpracování stromu a návrhů na pojmenování letos přišlo přes čtyři sta. Vítězství v soutěži si letos odnesly děti ze základní školy z Nemilan, které daly stromu jméno Perníček.

„Vybrat vítězný návrh je rok od roku těžší. Už loni jsme informovali o rekordním počtu návrhů, které se nám do soutěže sešly, a letos jich opět bylo ještě víc. Děti nám poslaly celkem 407 výtvarných návrhů a já jim i paním učitelkám, vychovatelkám i maminkám, které dětem třeba pomáhaly, moc děkuji. Soutěž o pojmenování našeho vánočního stromu má už sedmnáctiletou tradici (ve skutečnosti osmnáctiletou, pozn. ted.) a za tu dobu si ji Olomoučané moc oblíbili. A tradice k Vánocům patří, stejně jako dobré skutky, které nejsou cizí ani letošním vítězům,“ uvedl primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Letošní soutěž má jednu zajímavost. I tento rok se totiž v soutěži odrazila aktuální situace. A tak zatímco v minulých letech padalo mnoho návrhů na jméno spojených s covidem, tentokrát jeden z návrhů na pojmenování vánočního stromu zaslala jednadevadesátiletá paní s přáním, aby se letošní vánoční stromeček v Olomouci jmenoval Mír.

Na samotné slavnostní pojmenování se můžete podívat ve videu.

Vlastimil Blaťák