Olomoucká Telegraph Gallery představuje současnou dánskou malbu

Olomoucká Telegraph Gallery vystavuje poprvé v České republice tvorbu dánských umělců Frederika Næblerøda a Farshada Farzankia. Výstavu Lazy 8 připravil kurátor Christian Kortegaard Madsen. Výstava byla zahájena vernisáží ve čtvrtek 6. října v 18 hodin. V olomoucké Telegraph Gallery je k vidění do 27. listopadu.

Lazy 8 představuje malby a keramické plastiky dánských malířů Frederika Næblerøda a Farshada Farzankia. Na skandinávské umělecké scéně se autoři vyprofilovali poměrně nedávno, přesto už mají za sebou řadu výstav ve významných zahraničních institucích v Evropě i Americe.

Farzankia a Næblerød definují novou cestu pro spontánní abstraktní malbu, ale věnují se také tvorbě objektů z keramiky. Výstava Lazy 8 odkazuje na prvotní umělecké projevy, které naši předci tvořili v jeskyních. Je oslavou dlouhé tradice vyjadřování pomocí obrazu, vytváření tvarů a nepřekonatelného nutkání komunikovat prostřednictvím nespoutané kreativity, vysvětlil kurátor Christian Kortegaard Madsen.

O výstavě

Vystavovaná umělecká díla byla exkluzivně vytvořena přímo pro výstavu v Telegraph Gallery. Poprvé jsou představeny i díla, která umělci vytvořili společně. Setkává se v nich jejich temperament a spontánnost, které kulminují v to nejlepší z obou autorských světů. Jejich tvorba demonstruje univerzálnost, myšlenku, že umění přesahuje systémy, ideologie i historické události. Umělecká díla překračují schematizaci uměleckých stylů a období, popírají teoretizování i intelektualizaci.

U Næblerøda to vychází ze spontánnosti a vývoje osobitého sémiotického jazyka figur a znaků, které označují něco prehistorického a univerzálního. U Farzankia to také nějak souvisí se sémiotikou, ale zatímco Næblerød experimentuje s prvotním a naivním, Farzankia vede dialog s ikonografií a spřádá motivické úponky mezi svými vizuálními výpověďmi a multikulturním, globalizovaným a obrazovým světem reality, uzavřel kurátor.

FARSHAD FARZANKIA (1980) se narodil v Íránu a žije v Kodani. Než se začal plně věnovat výtvarnému umění, pracoval jako umělecký ředitel v reklamní společnosti. Na dráze výtvarného umění se pohybuje teprve od roku 2016. Vystavoval v New Yorku, Los Angeles, Berlíně, Soulu i Kodani. Letos byl představen na samostatné výstavě v Arken Museum for Moderne Kunst v Dánsku, které zakoupilo jeho díla do své sbírky. Jeho tvorba je zastoupena také v New Carlsberg Art Foundation a v soukromých sbírkách Yusaku Maezawa nebo Progressive Art Collection. Ve své tvorbě mísí expresivní ikonografii s odvážnou barevností.

FREDERIK NÆBLERØD (1988) vystudoval Královskou akademii výtvarných umění v Dánsku. Žije a pracuje v Kodani, kde patří mezi jednoho z nejvíce sledovaných umělců. Je módní ikonou a na sociálních sítích má status influencera. Vystavoval na Sicílii, v Luzernu, Londýně i Barceloně. Letos byl představen na samostatné výstavě v Horsens Museum of Art v Dánsku, což mu otevírá cestu dále do zahraničí. Ve své tvorbě pracuje s různými médii (olej, akryl, lepidlo, sádra) v různých žánrech (kresba, malba, socha, site specific instalace), kterými reaguje na aktuální společenské a politické události.

Inka Ličková