Kamil Mrůzek pojedenácté vyhrál Litovel Bobr Cup

Tým ASS Brno e-Finance vyhrál letošní mistrovství ČR extrémních tříčlenných štafet Litovel Bobr Cup. Trio Jáchym Kovář (běh), Jan Jobánek (MTB) a Kamil Mrůzek zvítězilo o tři minuty čtyřicet jedna vteřin před druhým támem Kalokagathia Aliance.

Kajakář Kamil Mrůzek vyhrál v Litovli už pojedenácté a vylepšil vlastní rekord. Devítinásobný mistr světa ve sjezdu na divoké vodě v cíli děkoval svým kolegům z týmu: „Dnes to pro mě bylo dost jednoduché. Všechno důležité udělal Jáchym a Honza, kteří své úseky vyhráli. Dostal jsem štafetu s velkým náskokem a já to jen udržel do cíle,“ usmíval se Kamil Mrůzek.

Druhé místo si z Litovle odváží trojice Vít Pavlišta, Michal Kaněra a Adam Satke. O stříbro týmu Kalokagathia Aliance bylo rozhodnuto už po druhém úseku. Letošní mistr světa ve sjezdovém sprintu v závodě družstev, Adam Satke, ztrácel na Mrůzka na závěrečné předávce více než pět minut. Satke sice na kajaku na Mrůzka stáhl minutu a tři čtvrtě, ani to ale nemohlo stačit. „Když se jelo naposledy v roce 2019, tak jsme s kluky byli třetí, letos bereme stříbro, takže už nám zbývá jen vyhrát. Letos ale bylo vítězství daleko. Gratuluju Kamilovi a jeho týmu a děkuji svým parťákům,“ zhodnotil závod vítěz kajakářského úseku Satke.

Bronzové medaile na MČR tříčlenných extrémních štafet vyjel tým ASS Brno Extreme ve složení Milan Janata, Adam Pilčík a Pavel Srbecký.

Zcela jednoznačný průběh měla kategorie žen, kterou vyhrálo družstvo Kalokagatia Aliance 2 ve složení Barbora Macurová (běh), Simona Spěšná (horské kolo) a Martina Satková (kajak). Základ vítězství položila Barbora Macurová, která doběhla celkově třináctá. „Byla jsem tu dnes poprvé a jsem hrozně spokojená. Když mi Tomáš Svoboda (manažer týmu) volal a řekl, že tu jsou brody, tak jsem hned souhlasila. Při jednom brodění jsem si sice narazila nohu, ale snad to bude v pohodě,“ hodnotila závod Macurová. Ve vítězném týmu se představila kajakářka Martina Satková. Mnohonásobná mistryně světa ve sjezdu letos dala přednost slalomu na divoké védě a v Litovli jela na sjezdovém kajaku vůbec poprvé v sezoně. „Je to tak, letos jsem na sjezďáku vůbec nejela, takže to pro mě byla skutečně na konci roku premiéra. Klidně bych brala pouze jedno kolo, ale nakonec jsem to zvládla docela dobře,“ narážela na délku tratě Satková, která obsadila mezi muži skvělé páté místo. „Já to tady mám moc ráda. Je to takové pěkné zakončení sezony a možnost se potkat i s jinými sportovci,“ dodala Satková.

V Litovli závodili i jednotlivci v rámci kategorie Bobr Man. Potřetí ze čtyř ročníků v tomto klání vyhrál David Jílek.

Litovel Bobr Cup se jel na Hané po dvacáté šesté. Poslední dva ročníky se kvůli covidu neuskutečnily. Obnovené premiéry závodu se zúčastnilo šedesát týmů a čtyři jednotlivci.

Miroslav Hladiš