Gólová přetahovaná v Olomouci, nekonečné drama rozhodl Nahodil

Souboj prvního a třetího týmu tabulky, a derby navrch – takový byl hlavní chod nedělního sedmého kola hokejové extraligy. Do Olomouce přijely Vítkovice, divácky atraktivní zápas nabídl gólovou přetahovanou, z níž nakonec vyšli vítězně domácí až po desáté sérii nájezdů.

HC Olomouc – HC Vítkovice Ridera 5:4 s.n. (1:0, 2:2, 1:2 – 1:0)

Olomouc vstoupila do zápasu aktivně a celou první třetinu určovala tempo hry. Svého soupeře zatlačili a gólu se dočkal plný stadion v deváté minutě, kdy Švrček našel při avizované přesilovce před brankou Lukáše Klimka – 1:0. Domácí v aktivitě nepolevovali, Vítkovice z ojedinělé akce nastřelily tyč, jinak ale bylo úvodní dějství zcela v režii domácích.

Po změně stran se obrázek hry zpočátku nezměnil, a poslal Olomouc do dvougólového vedení – rychlý brejk zakončoval Jan Bambula – 2:0. Pak se Vítkovice i díky přesilovce při vyloučení Menšíka vrátily do zápasu, do rány z první se opřel Robert Bukarts a početný  tábor hostujícího kotle si poprvé zakřičel – 2:1. Hosté se vzáětí dočkali i vyrovnání, a to z hole Dominika Lakatoše, který potvrdil, že přesilovky Vítkovice zkrátka dovedou – 2:2. Utkání bylo v tu chvíli divácky velmi atraktivní se spoustou šancí na obou stranách, ještě před přestávkou vrátil Olomouci vedení kapitán Jiří Ondrušek.

Třetí třetina zprvu trochu snížila dosavadní zběsilé tepmo utkání, více střeleckých pokusů si ale připisovaly Vítkovice. Konráda zaměstnala střela obránce Kocha, štěstí pokoušel exolomoucký Mikuš, Kohoutům se ale dařilo aktivitu Ostravanů bránit. V sedmačtyřicáté minutě byl už ovšem průnik hostů zastaven nedovoleně a rozhodčí ukázali trestné střílení, které bezpečně proměnil blafákem do bekhendu Robert Rukarts – 3:3. Do vedení pak šli hosté v přesilovce při vyloučení Orsavy, Dominik Lakatoš si počkal a jeho střelu dorážel za Konrádova záda Peter Krieger – 3:4. Olomouci, potrestané za předchozí pasivitu, nezbylo, než otevřít hru, a nevzdat se. Už tři a půl minuty před koncem si Mora vzala oddechový včas, odvolala Konráda, a risk se vyplatil – puk za brankovou čáru po závaru před Stezkovou brankou dotlačil Jakub Orsava – 4:4!

Dramatické prodloužení přineslo nápadité akce na obou stranách, o něco více ze hry měli hosté, utkání se ale v nastavení nerozhodlo a ke slovu přišly nájezdy. Tak jako po celé utkání, ani v dovednostní disciplíně byly oba týmy více než vyrovnané, a ani devět sérií nájezdů utkání nerozhodlo. Až v desáté sérii uspěl Lukáš Nahodil a sva body z nekonečného utkání zůstávají v Olomouci.

Branky a nahrávky: 9. Klimek (Švrček, Nahodil), 23. Bambula (Rutar, Kunc), 39. Ondrušek (Menšík), 58. Orsava (Nahodil, J. Káňa), rozhodující nájezd Nahodil – 27. Bukarts (Mikuš, Lakatoš), 36. Lakatoš (Mikuš), 47. Bukarts (TS), 54. Krieger (Kalus, Lakatoš)

HC Olomouc: Konrád (Lukáš) – Ondrušek (C), Dujsík, Rašner, Škůrek, Řezníček, Švrček, Rutar – J. Káňa (A), P. Musil, Orsava (A) – Klimek, Nahodil, Navrátil – Kunc, Menšík, Bambula – Kusko, Anděl, Strapáč.
Trenér: Jan Tomajko

HC Vítkovice Ridera: Stezka (Klimeš) – Mikuš (A), Prčík, Koch, Raskob, Gewiese, L. Kovář, J. Stehlík – Kalus, Marosz, Lakatoš (C) – Fridrich, Lindberg, Bernovský – Bukarts, Krieger, Dej – Lednický, Chlán, Maciaś.
Trenér: Miloš Holaň

Rozhodčí: Antonín Jeřábek, Zbyněk Kubičík – Vít Lederer, Vladimír Rožánek.

Miroslav Hladiš